Bier is beter dan de rest

 

‘Bier is bitter, bier is best. Bier is beter dan de rest.’ Deze tekst zong Rob de Nijs al in de jaren zeventig. Ook de Stichting Brouwboerderij bezingt de geneugten van bier. Wellicht minder melodieus, maar minstens zo enthousiast.

Bier, een ondergewaardeerde drank

Bier is heerlijk, verfrissend, dorstlessend en soms zelfs verrassend. Bier is de meest genuttigde alcoholische drank in Nederland. Desondanks is bier ondergewaardeerd.

Wij, van Stichting Brouwboerderij, vinden het onbegrijpelijk, dat bier proeven niet even populair is als wijn proeven. Terwijl het smaakpalet van (historische) bieren veel breder is, dan het smaakpalet van wijnen. Dit en het feit dat bier meer is dan het alledaagse pilsje is iets waarvan we zoveel mogelijk mensen willen overtuigen. Daarom promoten wij het brouwen en vooral het proeven van historische bieren.

Producten en diensten BrouwBoerderij

Stichting Brouwboerderij doet onderzoek naar de geschiedenis van bier in de breedste zin des woords. Één van de onderzoeken is gericht op het tot leven wekken van historische bierrecepten. Vaak zijn ingrediënten genoemd in historische recepten niet meer verkrijgbaar in de handel. Volgens het ritme van de seizoenen kweken we daarom in de tuinen van het Boerderiekeshoes, waar Stichting Brouwboerderij gevestigd is, op kleinschalige wijze grondstoffen voor historische bieren. Daarmee proberen we historische brouwrecepten weer tot leven te wekken. De natuurlijke afvalstoffen die vrijkomen tijdens het brouwproces, gebruiken we als veevoer voor onze kleine veestapel.

Daarnaast blazen we de rijke, historische biercultuur nieuw leven in met diverse activiteiten. U kunt bij de Stichting Brouwboerderij terecht voor brouwdemonstraties, lezingen, proeverijen, maar ook voor het onder begeleiding brouwen van een heerlijk bier.

Zytholoog, bieroloog, bierkenner

De drijvende kracht achter Stichting Brouwboerderij is Fred Penners. Fred is gediplomeerd Zytholoog

Een zytholoog (de officiële benaming voor een bieroloog of bierkenner) is een kenner van bier en houdt zich bezig met het brouwen en proeven van bier. Ook weet de zytholoog, net als de sommelier bij wijn, welk bier je het best kunt gebruiken bij bepaalde gerechten.S

Steun ons

Bent u een bierliefhebber, vindt u het belangrijk dat er onzeroek gedaan wordt naar onze bier cultuur, en dat deze instand gehouden word of draagt u onze stichting gewoon een warm hart toe. Kijk dan hier op welke mogelijke manieren u ons kunt steunen.

Geniet met volle teugen!