Kippen

Kippen (Gallus gallus domesticus)

De meeste mensen hielden voeger een paar kippen. Kippen houden heeft namelijk vele voordelen zo helpen ze je af van veel
keukenafval, zorgen voor eieren en mest en leveren bovendien ook nog eens een lekker stukje vlees op.

Op zoek naar een zeldzaam Nederlands hoenderras, is er allereerst gekeken of er niet een hoenderras is wat afkomstig is uit onze eigen provincie. Het houden van pluimvee was namelijk in de 12e en 13e eeuw al een belangrijk onderdeel van het boerenbedrijf in Noord Limburg en de Veluwe. 

 

De huidige provincie Limburg bestond vroeger uit diverse kleine landjes, heerlijkheden en graafschappen.

Zuid-Limburg is grotendeels gevormd door de landen van Overmaas en het Hertogdom Limburg.

In dit gedeelte van Limburg kwam metname het Herve Hoen, tegenwoordig in Nederland ook wel het Mergellandhoen genaamd, voor. Het land van Herve was onderdeel van het oude Hertogdom Limburg.

 

Noord- en Midden Limburg is grotendeels gevormd uit het Land van Horne, het vorstendom Thorn en het overkwartier van Gelre. En metname deze laatste twee vormen een indirecte link met een bijzonder maar zeldzaam hoenderras, namelijk de Kraaikop.

 

Kraaikop

 

Hieronder worden deze indirecte links die tussen de Kraaikop en Limburg toegelicht.

  • In het buitenland wordt de Kraaikop meestal Breda hoen genoemd. En de koekoek getekende noemt men ook wel Gueldres of Gueldre. De naam Gueldres of Gueldre zou verwijzen naar het oude land van Gelre, wat naast de huidige provincie Gelderland ook bestaat uit een deel van Noord Brabant, Duitsland en Noord- en midden
    Limburg.
  • In oude literatuur komt ook wel eens de naam Toornse Hoenders of Toornse Kraaikop voor, dit zou een
    verwijzing zijn naar de abdij van het Limburgse Thorn die ook in de omgeving van Breda landerijen in haar bezit had waar hoenders gehouden werden.
  • En een laatste indirecte link is er een waarbij in een boek door dhr. ter Haar in 1920 verwezen wordt naar een gevelsteen van een kraaikop in de Maastrichtse Kapoenstraat.

Of er daadwerkelijk een verband bestaat tussen de Kraaikop en de provincie Limburg zal nog nader onderzocht moeten worden. Maar de indirecte links zijn voor ons genoeg aanleiding om ons in te zetten voor het behoud van de Kraaikop.

Naast de Kraaikop scharrelt er op het erf van het boerderijtjeshuis ook het Mergelland hoen rond.