Hond

Tegenwoordig is de hond hoofdzakelijk een gezelschapsdier. Vroeger werden alleen die dieren gehouden, die zich ook nuttig konden maken. Dit geldt dus ook voor de hond.

Op de boerderij, zijn er tal van taken voor de hond. Het drijven of hoeden van vee, het bewaken van het erf of het vangen van klein ongedierte zoals mollen en muizen. Daarnaast kwam vroeger ook de hond als lastdier (trekhond) geregeld voor, in Nederland is dit nu bij wet verboden.

 

In een tijd dat de wet maar weinig bemoeienis toonde met het wel en wee van het hondenleven, waren ze veelal maar schamel gehuisvest. Zo had men wat dit betreft, in het begin van de vorige eeuw nog een bepaalde voorliefde voor afgedankte regentonnen en holle delen van boomstammen. Schijnbaar sprak toen een dergelijke cilindervormig hondenhok tot de volksverbeelding, dat men zelfs de hoge (cilinder)hoed, gedragen bij feestelijke gelegenheden, ookwel betitelde met de “hóndjskow”

 

Hollandse Smoushond

Onze hond, Loewie, is een Hollandse Smoushond. Loewie is geboren op 8 oktober 2012 en woont bij ons sinds 28 november 2012.

De Hollandse smoushond is één van de 9 inheemse hondenrassen en tevens een zeldzaam huisdierras. De Hollandse Smoushond kwam volgens de heer L. Seegers (in zijn boek “hondenrassen”) al sinds 1800 verspreid over het hele land voor als boerenerfhond. Hier werd hij voornamelijk gebruikt om het erf en de stallen vrij te houden van klein ongedierte , zoals muizen, ratten en mollen. Vanaf 1850 word de Hollandse Smoushond in Amsterdam als zogenaamde “heerenstalhond” verkocht om de in die tijd vele paardenstallen van koetsiers vrij te houden van ongedierte. Daarnaast waren deze hondjes ook in staat zijn om hun heer te vergezellen als deze met zijn paard of rijtuig een ritje ging maken. Tegenwoordig is de Hollandse Smoushond vooral een gezelschaphond, die wel nog de topconditie en het jachtinstinct van zijn voorouders heeft.

 

Berner Sennen

Onze eerste hond was een Berner Sennenhond “Basta” genaamd. Helaas hebben wij Basta op veel te jonge leeftijd (nog geen 7 jaar) op 12 november 2011 moeten laten inslapen.

Bij de Berner Sennenhond denk je niet direct aan een zeldzaam huisdierras of een ras dat hier al eeuwen voorkomt. De (Berner) Sennenhond is weliswaar geen zeldzaam huisdier, hij komt echter wel al vele eeuwen voor in Nederland, zoals blijkt uit het schilderij “Herders met hun vee” van de schilder Paulus Potter uit 1651. De volgens kynologen van oorsprong zwitserse Berner sennenhond is een echte boerenerfhond, zo bestaan zijn taken van oudsher uit het hoeden van vee, het bewaken van het erf en het trekken van de melkkar naar de kaasmakerij.