Zonnepanelen

Stichting Brouwboerderij, werkt uitsluitend met duurzame en groene energie.

 

Om gedeeltelijk in onze eigen energiebehoefte te voorzien zijn in september 2011 op de garage van het Boerderiekeshoes, waar Stichting brouwboerderij gevestigd is, 3 zonnepanelen geïnstalleerd.

 

Deze 3 zonnepanelen hebben een vermogen van 555 Wattpiek. Hiermee zijn we in staat om jaarlijks ongeveer 275 kg CO2 te besparen.

 

In januari 2013 zijn hier nog eens 6 zonnepanelen bij gelegd. Deze 6 zonnepanelen hebben een vermogen van 1470 Wattpiek. Waarmee we in staat zijn om jaarlijks nog eens 745 kg CO2 te besparen.

 

In totaal zijn we dus in staat om gemiddeld op jaarbasis 1025 kg CO2 besparen.

 

Regenwateropvang

Het regenwater afkomstig van het woonhuis, het varkensstallletje en het brouwlokaal, word opgevangen in een ondergrondse kunstof tank van een kleine 2000 liter. Doormiddel van een apart leidingstelsel en een hydrofoorpomp gaat dit regenwater naar de buitenkraan, wordt het gebruikt voor het doorspoelen van het toilet, en kan het gebruikt worden als waswater voor de wasmachine in ons woonhuis.

 

Biologisch Dynamisch

De kruiden en granen die wij bij ons onderzoek gebruiken voor het brouwen van historische bieren, worden hoofdzakelijk door onszelf gekweekt en geteeld. Wij zijn (nog) niet gecertificeerd, maar bij het kweken en telen proberen wij wel zoveel mogelijk volgens het biologisch dynamische gedachtegoed te werken. Respect voor de aarde, planten, dieren, mensen en milieu staan hierbij centraal. Bij deze werkwijze houd men onder andere rekening met de samenhang tussen bodem, plant, dier en de stand van zon, maan en sterren. Naast een stukje idealisme, benaderen wij het biologisch (dynamisch) aspect metname ook vanuit een bourgondisch uitgangspunt. Wij houden gewoon van lekker eten en drinken. En de ervaring heeft geleerd dat biologische producten veel meer smaak hebben. Daarnaast gaat bij de biologisch-dynamische werkwijze, niet alleen veel aandacht uit naar de zorg voor de leefomgeving en het dierenwelzijn maar ook naar de voedselkwaliteit. Door samen te werken met de natuur is de biologisch-dynamische werkwijze duurzaam en geeft een vitale omgeving en producten die de mens en de aarde gezond houden.