Bier en honing lijken ogenschijnlijk niets met elkaar te maken te hebben, toch zijn er meer overeenkomsten dan je in eerste instantie zou denken.

Bier en honing vinden beiden hun oorsprong in natuurlijke grondstoffen. Daarnaast bestaan ze beiden uit suikers. Lang voordat mensen in staat waren om de suikers uit granen te bevrijden en deze te laten vergisten tot bier, was er al honing. Honing is de oudste, direct toegankelijke suikerbron ter wereld. Het zal jullie dan ook niet verbazen dat de oudste vergiste drank, met de naam “mede”, dan ook gemaakt is van honing. Mede wordt ook wel een godendrank genoemd.  Evenals de granen waaruit bier wordt gebrouwen, werden ook honing, mede en bijen door onze voorouders als heilig beschouwd.

Daarnaast heeft honing evenals bier een grote variëteit aan kleuren en smaken. Dit wordt in beide gevallen bepaald door de grondstoffen. Bij bier wordt de keuze voor de grondstoffen gemaakt door de brouwer. Bij honing wordt deze keuze gemaakt door de bijen, maar uiteraard is dit afhankelijk van het drachtgebied.