Bier en gezondheid

Het is bij de meeste mensen bekend dat een glas wijn per dag goed is voor de gezondheid, maar wat veel mensen niet weten is dat dit ook geldt voor bier. Naar de relatie tusen bier en gezondheid zijn al vele studies gedaan en zullen er ook nog vele volgen.

 

Er is inmiddels wel wetenschappelijk bewezen dat in vergelijking met geheelonthouders of zware drinkers, een matig alcoholgebruik een positief effect op onze gezondheid heeft. Onder matig alcoholgebruik verstaan we 2 á 3 glazen per dag.

 

 Matige alcoholconsumptie:

  • zorgt ervoor dat het algemeen sterfte cijfer daalt
  • vermindert het risico op hart- en vaatziektes en de sterfte door deze ziektes
  • heeft een positief effect op een hoge bloeddruk
  • vermindert het risico op een beroerte (dit geldt overigens niet voor beroertes die te wijten zijn aan een hersenbloeding)
  • verkleint het risico op ouderdomsdiabetes (diabetes type II)

Voor meer informatie hierover verwijzen wij graag naar de website van het kennisinstituur bier.

 

Voedingswaarden in bier

Onderstaande gegevens zijn overgenomen van het kennisintituut voor bier.

 

Voedingswaarde

 

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de samenstelling van diverse biertypes. Bier bestaat voor zo’n 90% uit water. Daarnaast bevat bier koolhydraten en alcohol.

Samenstelling biertypes

Bier
(250 ml)
Energie (kcal) Koolhydraten (g) Eiwit (g) Vet (g) Alcohol (g) Water (g)
Pils 112,5 7 1 0 11 230
Alcoholvrij 65 15 0,5 0 0 229
Oud bruin 92,5 13 0,75 0 5 234
Zwaar >7% alcohol 160 10 1,25 0 16 223

Bron: NEVO-tabel (2011)

 

Vitaminen
Omdat de meeste bieren van graan (gerst) gemaakt worden, bevatten ze B-vitamines waaronder riboflavine (vitamine B2), niacine (vitamine B3), pyridoxine (vitaimine B6) en foliumzuur (vitamine B11). Nagistende bieren – bieren waar na afloop van het brouwproces nog extra gist wordt toegevoegd – bevatten ook vitamine B12 afkomstig van de gist.

Vitaminen in Bier

Bier (250 ml) B2 (mg) B3 (mg) B6 (mg) B11 (ug) B12 (ug)
Pils 0,075 2,5 0,15 22 0.075
Alcoholvrij 0,025 0 0,15 6 0,05
Oud bruin 0,075 2,5 0,15 22 0
Zwaar >7% alcohol 0,075 0 0,20 20 0,05

Bron: NEVO-tabel (2011)

 

Mineralen
Door het brouwwater zitten er ook mineralen in bier. Bier is vooral rijk aan magnesium en kalium en is arm in natrium en calcium. En bier is een rijke bron van silicium, afkomstig van water en gerst. Het silicium uit bier wordt snel door het lichaam opgenomen. In de voeding van mannen blijkt bier de voornaamste siliciumleverancier te zijn. Steeds duidelijker komt uit onderzoek naar voren dat er een verband is tussen de inname van silicium en gezonde botten. Of silicium uit bier daadwerkelijk bijdraagt aan de botgezonheid moet nog verder worden onderzocht.

Mineralen in bier

Bier
(250 ml)
Natrium (mg) Kalium (mg) Calcium (mg) Fosfor (mg) Magnesium (mg)
Pils 7,5 135 7,5 70 20
Alcoholvrij 5 70 12,5 30 10
Oud bruin 7,5 45 5 30 10
Zwaar >7% alcohol 2,5 133 7,5 50 20

Bron: NEVO-tabel (2011)

 

Vezels
Bier is een bron van oplosbare vezels, afkomstig van de celwand van gerst. Oplosbare vezels komen onverteerd in de dikke darm terecht waar ze worden afgebroken door darmbacteriën. Hierbij komen stoffen vrij die de darmwerking bevorderen.

Vezels in bier

Bier (250 ml) Voedingsvezel totaal (g)
Pils 0,75
Alcoholvrij 0
Oud bruin 0,5
Zwaar >7% alcohol 0,75

Bron: NEVO-tabel (2011)

 

Calorieën
Een glas bier van 250 ml levert dus 110 kcal. Bier, wijn en gedistilleerd bevatten allemaal rond de 100 kcal per standaardglas. Bij een drankje hoort vaak een hapje. Onderstaande tabel geeft een overzicht hoeveel calorieën drankjes en hapjes leveren.

 

 

 

Bierwijzer
De tabel komt ook terug in de Bierwijzer. Die geeft in één oogopslag weer hoeveel calorieën een drankje en een hapje bevatten. De bierwijzer kunt u bestellen of downloaden.

Calorieën in hapjes en drankjes

Kcal Hapje of drankje Kcal Hapje of drankje
0 Cola light (250 ml) 100 Droge witte wijn (150 ml)
10 5 olijven 100 Sinas (250 ml)
20 Zout biscuitje 105 Creamlikeur (35 ml)
35 Blokje 48+ kaas (10 g) 105 Rosé (150 ml)
45 Bitterbal 110 Bier (pils) (250 ml)
55 Toastje met brie 125 Rode wijn (150 ml)
55 Plakje leverworst (20 g) 145 Zoete witte wijn (150 ml)
65 Vlammetje 150 Zakje chips (27,5 g)
65 Alcoholvrij bier (250 ml) 160 Boterham met kaas (40+)
70 Jenever (35 ml) 170 Rum-cola (250 ml)
75 Vruchtensap (150 ml) 190 Bier >7% alc. (300 ml)
80 IJsthee (50 ml) 205 Mixdrank (250 ml)
85 Japanse mix (20 g ± 2 handjes) 230 Minipizza (100 g)
90 Oud bruin bier (250 ml) 300 Pinda’s (50 g ± 3 handjes)

Bron: NEVO-tabel (2014)