Bier en gezondheid
Het is bij de meeste mensen bekend dat een glas wijn per dag goed is voor de gezondheid, maar wat veel mensen niet weten is dat dit ook geldt voor bier. Naar de relatie tusen bier en gezondheid zijn al vele studies gedaan en zullen er ook nog vele volgen.
Er is inmiddels wel wetenschappelijk bewezen dat in vergelijking met geheelonthouders of zware drinkers, een matig alcoholgebruik een positief effect op onze gezondheid heeft. Onder matig alcoholgebruik verstaan we 2 á 3 glazen per dag.
Matige alcoholconsumptie:
- zorgt ervoor dat het algemeen sterfte cijfer daalt
- vermindert het risico op hart- en vaatziektes en de sterfte door deze ziektes
- heeft een positief effect op een hoge bloeddruk
- vermindert het risico op een beroerte (dit geldt overigens niet voor beroertes die te wijten zijn aan een hersenbloeding)
- verkleint het risico op ouderdomsdiabetes (diabetes type II)
Voor meer informatie hierover verwijzen wij graag naar de website van het kennisinstituur bier.
Voedingswaarden in bier
Onderstaande gegevens zijn overgenomen van het kennisintituut voor bier.
Voedingswaarde
Onderstaande tabel geeft een overzicht van de samenstelling van diverse biertypes. Bier bestaat voor zo’n 90% uit water. Daarnaast bevat bier koolhydraten en alcohol.
Samenstelling biertypes
Bier (250 ml) |
Energie (kcal) | Koolhydraten (g) | Eiwit (g) | Vet (g) | Alcohol (g) | Water (g) |
Pils | 112,5 | 7 | 1 | 0 | 11 | 230 |
Alcoholvrij | 65 | 15 | 0,5 | 0 | 0 | 229 |
Oud bruin | 92,5 | 13 | 0,75 | 0 | 5 | 234 |
Zwaar >7% alcohol | 160 | 10 | 1,25 | 0 | 16 | 223 |
Bron: NEVO-tabel (2011)
Vitaminen
Omdat de meeste bieren van graan (gerst) gemaakt worden, bevatten ze B-vitamines waaronder riboflavine (vitamine B2), niacine (vitamine B3), pyridoxine (vitaimine B6) en foliumzuur (vitamine B11). Nagistende bieren – bieren waar na afloop van het brouwproces nog extra gist wordt toegevoegd – bevatten ook vitamine B12 afkomstig van de gist.
Vitaminen in Bier
Bier (250 ml) | B2 (mg) | B3 (mg) | B6 (mg) | B11 (ug) | B12 (ug) |
Pils | 0,075 | 2,5 | 0,15 | 22 | 0.075 |
Alcoholvrij | 0,025 | 0 | 0,15 | 6 | 0,05 |
Oud bruin | 0,075 | 2,5 | 0,15 | 22 | 0 |
Zwaar >7% alcohol | 0,075 | 0 | 0,20 | 20 | 0,05 |
Bron: NEVO-tabel (2011)
Mineralen
Door het brouwwater zitten er ook mineralen in bier. Bier is vooral rijk aan magnesium en kalium en is arm in natrium en calcium. En bier is een rijke bron van silicium, afkomstig van water en gerst. Het silicium uit bier wordt snel door het lichaam opgenomen. In de voeding van mannen blijkt bier de voornaamste siliciumleverancier te zijn. Steeds duidelijker komt uit onderzoek naar voren dat er een verband is tussen de inname van silicium en gezonde botten. Of silicium uit bier daadwerkelijk bijdraagt aan de botgezonheid moet nog verder worden onderzocht.
Mineralen in bier
Bier (250 ml) |
Natrium (mg) | Kalium (mg) | Calcium (mg) | Fosfor (mg) | Magnesium (mg) |
Pils | 7,5 | 135 | 7,5 | 70 | 20 |
Alcoholvrij | 5 | 70 | 12,5 | 30 | 10 |
Oud bruin | 7,5 | 45 | 5 | 30 | 10 |
Zwaar >7% alcohol | 2,5 | 133 | 7,5 | 50 | 20 |
Bron: NEVO-tabel (2011)
Vezels
Bier is een bron van oplosbare vezels, afkomstig van de celwand van gerst. Oplosbare vezels komen onverteerd in de dikke darm terecht waar ze worden afgebroken door darmbacteriën. Hierbij komen stoffen vrij die de darmwerking bevorderen.
Vezels in bier
Bier (250 ml) | Voedingsvezel totaal (g) |
Pils | 0,75 |
Alcoholvrij | 0 |
Oud bruin | 0,5 |
Zwaar >7% alcohol | 0,75 |
Bron: NEVO-tabel (2011)
Calorieën
Een glas bier van 250 ml levert dus 110 kcal. Bier, wijn en gedistilleerd bevatten allemaal rond de 100 kcal per standaardglas. Bij een drankje hoort vaak een hapje. Onderstaande tabel geeft een overzicht hoeveel calorieën drankjes en hapjes leveren.
Bierwijzer
De tabel komt ook terug in de Bierwijzer. Die geeft in één oogopslag weer hoeveel calorieën een drankje en een hapje bevatten. De bierwijzer kunt u bestellen of downloaden.
Calorieën in hapjes en drankjes
Kcal | Hapje of drankje | Kcal | Hapje of drankje |
0 | Cola light (250 ml) | 100 | Droge witte wijn (150 ml) |
10 | 5 olijven | 100 | Sinas (250 ml) |
20 | Zout biscuitje | 105 | Creamlikeur (35 ml) |
35 | Blokje 48+ kaas (10 g) | 105 | Rosé (150 ml) |
45 | Bitterbal | 110 | Bier (pils) (250 ml) |
55 | Toastje met brie | 125 | Rode wijn (150 ml) |
55 | Plakje leverworst (20 g) | 145 | Zoete witte wijn (150 ml) |
65 | Vlammetje | 150 | Zakje chips (27,5 g) |
65 | Alcoholvrij bier (250 ml) | 160 | Boterham met kaas (40+) |
70 | Jenever (35 ml) | 170 | Rum-cola (250 ml) |
75 | Vruchtensap (150 ml) | 190 | Bier >7% alc. (300 ml) |
80 | IJsthee (50 ml) | 205 | Mixdrank (250 ml) |
85 | Japanse mix (20 g ± 2 handjes) | 230 | Minipizza (100 g) |
90 | Oud bruin bier (250 ml) | 300 | Pinda’s (50 g ± 3 handjes) |
Bron: NEVO-tabel (2014)