Over Pannes

In 2017 was stichting brouwboerderij initiatiefnemer tot het oprichten van brouwerij Pannes. Het verkrijgen van de benodigde certificaten en vergunningen heeft er voor gezorgd dat het tot 18 augustus 2018 duurde alvorens het eerste bier gepresenteerd werd.

Pannes (of Panhuis) zou een verwijzing zijn naar de brouwketel of brouwpan. Maar het zou ook een verwijzing kunnen zijn naar de dakpannen. In die tijd hadden de meeste huizen namelijk een dak van stro maar vanwege het brandgevaar zou een brouwerij vaak als een van de weinige gebouwen een pannendak hebben. Hoe het ook zij, in de middeleeuwen werd een bierbrouwerij vaak een panhuis (in het limburgs dialect pannes) genoemd.

 

De Bieren

 

Pannes Fonto

Het eerste bier wat op de markt kwam was de Pannes Fonto, een biologisch (gecertificeerd) bier op basis van de oergranen Eenkoorn en Emmertarwe.

Fonto betekent in het Esperanto ‘bron’en verwijst naar de oergranen die aan de basis of de bron hebben gestaan van onze huidige graansoorten.

 

De Pannes Fonto is een bier van 5% alcohol en is qua smaakbeleving een kruising tussen een weizen en een saison

   

Pannes Princa

In januari 2023 werd ter gelegenheid van het aftreden van prins Fred I

van vv de haverbûle een gelimiteerde oplage Pannes Princa op de markt gebracht. Fred I (de ‘eeuwige’ prins) zwaaide, vanwege het uitbreken van Covid, maar liefst 3 jaar de scepter over het haverbûleriek van 2020 t/m 2022.

 

De Pannes Princa was een hoppig blond bier van 6,5 % alcohol

 

 

De Whisky

 

Pannes Whisky

Door de sluiting van de horeca als gevolg van Covid, bleven wij met ruim 500 liter Pannes fonto zitten waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken was.

 

Door deze Pannes Fonto van biologische oorsprong te distilleren vormde dit de basis voor de Pannes Whisky. Een single malt whisky die ruim 3 jaar gerijpt heeft op een bourbon vat, single cask en ongekoeld gefilterd door Veldman Stokerij.

De Pannes Single Malt Whisky van 40 % alcohol is er in een zeer beperkte oplage van slechts 180 flessen.